Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija

POZADINA PROJEKTA

Hrvatskom zdravstvenom sustavu su potrebne promjene. Potaknuti tom činjenicom, pokrenut je projekt “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija” u koji ste pozvani zajedno s nama  identificirati ključne probleme hrvatskoga zdravstvenog sustava.

Naime, u zadnjih dvadeset godina u razvijenom svijetu uspješno su provedena dva, možda tri projekta zdravstvene reforme. Zašto zdravstvene reforme ne uspijevaju? Prije svega zbog interesa, profita, političkih osjetljivosti i kompromisa. Ali i zbog toga što se radi o velikom tržištu na kojem svi sudionici — pacijenti, liječnici, osiguravatelji, proizvođači tehnologija i lijekova — ne prate klasične ekonomske odnose kupaca i proizvođača.

Ono što je potrebno napraviti je, dobro promisliti o zdravlju, zdravstvu i medicini koja izlazi iz okvira “zdravstvenog sustava” i njegovih stalnih reformi. Poruka je da treba pokušati s drugačijim načinom razmišljanja jer postojeće neće ponuditi izlaz iz problema. Rješenja se nalaze upravo «inside the box» – u tamnoj kutiji našeg zdravstvenog sustava. U njoj postoje ljudi, tehnologije, znanja, iskustva i ideje koje je potrebno drugačije presložiti, povezati i pretvoriti u nove proizvode i rješenja za velike izazove ekonomije 21. stoljeća. Ne možemo izmisliti nove resurse ali ih se može drugačije povezati – novim tehnologijama, novim mrežama i novim dugoročnim ciljevima.

Pretpostavka je da se medicina i zdravstvo ne trebaju interpretirati samo kao izvor potrošnje, dakle kao potencijalni problem već, upravo obrnuto, mogu biti najvažniji i najsnažniji pokretač razvoja nacije, njenog ekonomskog rasta i tehnološkog napretka.

Hrvatska je u svojoj povijesti već jednom svjedočila takvom, drugačijem pogledu na medicinu i zdravstvo. Zajedno su ga postavili Andrija Štampar i Stjepan Radić: dva bliska prijatelja i suradnika, dva velika hrvatska lidera, kako bismo ih danas zvali.
O tome drugačijem shvaćanju govorio je Stjepan Radić mnogo puta, uključujući i prilikom službenog otvaranja Škole narodnog zdravlja 1927.  Štampar je tada bio jedan od većih investitora u novu zdravstvenu ekonomiju, u nekretnine, tehnologiju i ljudske resurse na prostoru čitave Kraljevine Jugoslavije. Najviše u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Naravno, bio je zbog toga napadan i optuživan. Stvarao je novu socijalnu mrežu, novo znanje o zdravlju, novu infrastrukturu zdravstvenih stanica, domova zdravlja i laboratorija. Već tada Štampar je razumio da valja pomaknuti pogled od “mikroskopskog razumijevanja medicine i zdravstva” prema razumijevanju medicine i zdravstva kao najvećeg društvenog i ekonomskog podsustava.

KOME JE NAMIJENJEN PROJEKT

Cilj projekta “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija” je kreirati prijedloge promjena u sustavu upravljanja na svim razinama zdravstva. 

Projekt će se odvijati u periodu kroz narednih godinu dana u ciklusima/temama od javne važnosti:

1. tema

“Je li kvalitetnije upravljanje rješenje za probleme hrvatskog zdravstva?”

2. tema

“Kvaliteta i troškovi propisivanja lijekova: postoji li veza”?”

3. tema

Kliničko upravljanje, upravljanje procesima liječenja i kvaliteta kliničkih smjernica”

4. tema

“Moderan sustav bolnica u Hrvatskoj: Znamo li odgovor što je to?!”

5. tema

“Što smo naučili u pandemiji Covid-19”?

6. tema

“Ljudski resursi i potrebe našeg zdravstva: Znamo li kakav profil stručnjaka nam treba i gdje ćemo ih naći?”

7. tema

“Informacijske i komunikacije tehnologije (ICTs) u zdravstvu: Možemo li biti lideri?”

Pozivamo sve zainteresirane da iznesu svoja razmišljanja i viđenja kako unaprijediti zdravstvo, a posebice struku da pridonese sa svojim prijedlozima o promjenama koje su nam i više nego potrebne te da se uključe u projekt.

S obzirom da se radi o projektu koji za cilj ima uključivanje javnosti, podrška ekonomista, psihologa, sociologa, pravnika te ostalih struka – dionika u kreiranju boljeg zdravstvenoga sustava koji će služiti svima, je također potrebna. Želimo omogućiti uključivanje svih zainteresiranih za stvaranje i provođenje smjernica za liječenje upravljačkih propusta u zdravstvu zbog čega su se u projekt već uključili partneri:

Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Udruga za promicanje prava pacijenata te Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske uz podršku platforme za trajnu medicinsku edukaciju – eMed.hr, koji će pokušati svojim resursima doprinijeti uspjehu ove inicijative.

Radi se o razvojnom projektu temeljenom na primjeni znanstvenih metoda prikupljanja stavova djelatnika zdravstvenog sustava s ciljem otvaranja argumentirane javne rasprave o problematici vezanoj uz upravljanje u hrvatskom zdravstvu, a konačni cilj je da uspjeh istog dođe do Vlade, a s ciljem promjene upravljačkog sustava i ispravljanja propusta.

KORACI & KONCEPT PROJEKTA

Prvi korak

u aktualizaciji svake od teme projekta je provedba znanstvene ankete u svrhu pripreme i održavanja javne tribine. 

ISPUNITE ANKETU

Drugi korak

u kojem ćemo razgovarati i raspravljati o stavovima iznesenim u anketi će se održati 29. lipnja 2021. u 18 sati

Pozivamo Vas da budete dio promjene i sudjelujete u stvaranju ključnih smjernica za unaprjeđenje zdravstvenog sustava.

PRIJAVITE SE za prvu javnu tribinu

Došlo je vrijeme kada na zdravstvo ne želimo gledati kao na trošak i problem, već na zdravstvo kao najvažniji i najsnažniji pokretač razvoja nacije.

Smatrate li da Hrvatska može iskoristiti zdravstvo za razvoj nove ekonomije?

Ukoliko je Vaš odgovor potvrdan, priključite se našim raspravama i istraživanjima, jer nama su vaši stavovi, vrijednosti, mišljenja i prijedlozi važni.