Prof.dr.sc. Marko Banić, dr.med.

Voditelj Odjela za upalne bolesti crijeva i kliničku prehranu

Klinička bolnica Dubrava, Zagreb

CURRICULUM VITAE

Rođen je 1960. godine u Zagrebu i promoviran na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine.

– Specijalist interne medicine (1993.) i uži specijalist gastroenterologije i hepatologije (2002.)
– Poslijediplomski studij iz iz Alergologije i kliničke imunologije završava 1988. godine i Posijediplomski studij iz gastroenterologije i hepatologije 1991. godine.
– Magistarski rad je obranio 1992. godine i disertaciju 1997. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
– Naslov primarijusa stekao 2003. godine
– Redoviti član Internističkog kolegija Akademije medicinskih znanosti Hrvatske postao je 2004. godine
– Stručni poslijediplomski studij „Menadžement u zdravstvu“ završio je 2003. godine
– Stručni magisterij/završni specijalistički rad na stručnom poslijediplomskom studiju „Menadžment u zdravstvu obranio je 2007. godine
– Fellow of the European Board of Gastroenterology and Hepatology (FEBGH, 2011.)
– Voditelj Odjela za upalne bolesti crijeva Kliničke bolnice Dubrava postao je 2011. godine.
– Znanstveni savjetnik u trajnom zvanju postaje 2020. godine.
– Naslovni je redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (2019.) i izvanredni profesor ne Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagebu (2021.)

U svojoj stručnoj i znanstvenoj karijeri usavršavao se u Njemačkoj i SAD. U svojoj upravljačkoj karijeri stjecao je iskustvo u mandatima pomoćnika ravnatelja i ravnatelja kliničke bolnice, predsjednika i člana Upravnog vijeća druge medicinske ustanove, predsjednika Sekcije bolnica Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ) te savjetnika ravnatelja HZZO i člana Povjerenstva za lijekove HZZO.

MINI BIO

Sveučilišni magistar u području menadžmenta u zdravstvu s višegodišnjim upravljačkim iskustvom u statusu pomoćnika ravnatelja i ravnatelja kliničke bolnice. Predavač u području etike u kliničkom upravljanju na Visokom učilištu u Zagrebu.

Voditelj odjela u Kliničkoj bolnici Dubrava s iskustvom u kliničkom  upravljanju. Znanstveni savjetnik u trajnom zvanju i sveučilišni profesor, znanstveno aktivan u području translacijskih istraživanja u gastroenterologiji.

U slobodno vrijeme uživa u dugim šetnjama i druženju s prijateljima.  Također uživa u čitanju dobre knjige, slušanju glazbe i gledanju filmova. Hobi mu je motonautika i u ljetno doba uživa u plovidbi i boravku u skrovitim otočnim uvalama.